Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu", Călăraşi

https://liceusadoveanu.wordpress.com

11februarie – Ziua Siguranței pe Internet

Posted by liceusadoveanu pe februarie 8, 2014

Articol preluat de pe  http://itmoldova.com/2011/06/06/reguli-de-aur-pentru-siguranta-copiilor-pe-internet-si-pe-retelele-de-socializare/

foto

“Multi parinti sunt pe buna dreptate ingijorati de participarea copiilor in retelele sociale. Sunt cateva aspecte care sporesc nelinistea. In special cu cine discuta acolo copii. Parintii sunt ingrijorati de prietenii pe care copii si-i fac online  si de caracterul celor cu care acesti prieteni sunt asociati in retelele sociale. Unii parinti se preocupa evident si de timpul pe care copii il petrec online”, spune Randy Abrams, director de educatie tehnica la ESET.

Cele sapte reguli oferite de ESET pentru ca parintii sa asigure securitatea online a copiilor:

  • Actualizati antivirusul si solutiile de securitate daca este necesar. ESET Smart Security BETA 5, care este disponibil spre descarcare gratuita pe ESET.com, ca parte a unui proces public de testare, inglobeaza functionalitati utile precum Controlul Parental, oferind filtre variate adecvate cu pe varsta utilizatorilor. In plus, blocheaza site-urile care pot contine materiale ofensatoare.  De asemenea, parintii pot bloca accesul la pana la 20 de categorii predefinite de site-uri web.
  • Fiti prevazatori si monitorizati conexiunea internet a copiilor: impuneti o parola si permiteti copiilor sa navigheze pe internet numai in perioada in care puteti periodic verifica activitatile lor online. Stabiliti reguli clare despre utilizarea computerelor.
  • Instruiti copiii despre regulile esentiale de intimitate si confidentialitate pe internet: ei nu ar trebui niciodata sa furnizeze date personale si alte detalii strainilor de pe web si din retelele sociale.
  • Controlati web cam-ul pentru ca el poate fi foarte usor manipulat de infractori si straini. Pe cat posibil opriti sau deconectati webcam-ul atunci cand nu il utilizati. Exista aplicatii malitioase care pot accesa webcam-ul fara ca dumneavoastra sa stiti. Verificati ca dispozitivul  sa fie inchis atunci cand ar trebui sa fie. Lasati copii sa utilizeze web cam-ul numai pentru conversatiile aprobate: cu prietenii cunoscuti sau cu familia.
  • Monitorizati arhiva de pagini accesate din browserul web; daca depistati istoricul sters este un moment propice sa va asezati si sa aveti o discutie cu copilul.
  • Pe Facebook, daca copilul isi impartaseste informatiile de pe Wall cu  oricine (“Everyone”) sau cu prietenii prietenilor (“Friends of friends”) atunci ati pierdut controlul asupra persoanelor care acceseaza nestingheriti acele informatii sau fotografii. Daca cineva utilizeaza aplicatii pe Facebook, si este imprudent, atunci poate ajunge sa isi impartaseasca toate datele sale private cu oricine din lume.
  • Informatiile postate pe internet nu dispar. Nu trebuie sa presupuneti ca in momentul in care ati sters o poza sau chiar intregul cont de retea sociala atunci ati sters automat toate datele pentru totdeauna. Fotografiile si informatiile pot fi deja salvate pe computerul cuiva. Atat copii cat si parintii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a posta imagini si detalii pe internet.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: