Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu", Călăraşi

https://liceusadoveanu.wordpress.com

Discriminarea- o nouă modalitate de afirmare în societate?

Posted by liceusadoveanu pe iulie 28, 2015

zanfir  Mariana Zamfir:

Motto: Orice nedreptate izvorăște din prea mare iubire față de noi înșine, și din prea puțină iubire față de alții.” (J. Locke)

Merge un copil pe stradă. Este foarte necăjit, din cauza că nu are nici un prieten. Chiar dacă soarele strălucește în toată splendoarea sa, pentru copil, aceasta este una dintre cele mai posomorâte zile. Dacă pentru noi un motiv de fericire este atunci când ne procurăm ceva, sau primim în dar un lucru mult dorit, atunci pentru copil, un simplu zâmbet din partea unui trecător are marea putere de a-i însenina ziua. Nu are pe nimeni care să îi fie alături. El face parte dintr-o familie social-vulnerabilă, nu are frați și nici surori, părinții lui îl educă prin violență și nu e zi în care ei să nu fie în stare de ebrietate. Starea lor financiară este una deplorabilă, nu are nici măcar strictul necesar. Colegii de clasă nu doresc să comunice cu el și iși bat joc de el cu fiecare ocazie posibilă, excluzându-l din cercul lor de comunicare.

Discriminarea este o deosebire, o distingere efectuată între mai multe elemente. Cazul prezentat mai sus este doar o formă de discriminare des întâlnită în societate. Societatea face diferență între sexe, rase, religie, stare socială, dizabilități. Lista poate continua, deoarece cu fiecare clipă care trece, în lume se petrece un caz în care cineva este diferențiat în baza unui anumit criteriu, iar criteriile sunt mereu diferite, deoarece pentru fiecare există un set întreg de valori după care se conduc în viață.

Dacă e să revenim la spusele lui Locke, atunci găsim în ele o cauza a apariției acestui fenomen. Astfel, motivul pentru care nu avem aceeași atitudine față de toți oamenii este faptul că avem ”prea multă iubire față de noi înșine. ” În subconștientul nostru, considerăm că toți oamenii trebuie să fie la fel ca noi, credem că nimeni nu trebuie să gândească altfel decât noi, sau nu poate și nu trebuie să aibă alte concepții, sau să arate diferit. Un alt motiv este lipsa de respect și punerea pe prim plan a intereselor personale, și nu a celor din jur. Dintr-un oarecare punct de vedere, este bine când nu ne lăsăm influențați de tot ce se petrece în jur, însă oricât de importante ar fi scopurile noastre, respectul și toleranța nu trebuie să lipsească din setul nostru de valori, pe care trebuie să il completăm pe parcursul întregii vieți.

Nu ne naștem cu iubire față de alții în noi. ”Iubirea față de alții” este o atitudine, e ceva ce trebuie să ni se educe de mici, iar această sarcină o au părinții, dar și restul societății, deoarece de mici copii, desprindem anumite trăsături de caracter dar și de comportament din ceea ce vedem și din mediul în care creștem.

Nu putem concretiza în ce moment al scurgerii timpului a apărut discriminarea și nici nu îi putem da un termen limită până să dispară. Unicul lucru pe care îl putem face este să încercăm să stopăm dezvoltarea acestui fenomen în viitor. Acest lucru nu este unul dintre cele mai ușoare, iar realizarea lui necesită multă răbdare și dedicare, deoarece este mult mai simplu să schimbi opinia unei singure persoane, decât opinia întregii societăți.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: