Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu", Călăraşi

https://liceusadoveanu.wordpress.com

NU, DISCRIMINARII!

Posted by liceusadoveanu pe Iulie 28, 2015

Nicolae Badasca:

“Orice nedreptate izvoraste din prea mare iubire fata de noi insine si din prea putina iubire fata de altii.”(J LOcKE)

Conceptul de discrimanre este un concept dynamic a carui semnificatie si mod de abordare atit la nivel de teorie cit si de politic a evoluat in mod firesc in timp. In ultimii ani a intrat in cicuitul de idei conceptual de discriminare multipla.

Discriminarea multipla se manifesta la nivel individual,organizational,institutional dar si la nivel cultural. In majoritatea țărilor democratice există legi împotriva discriminării, iar egalitatea de tratament este în general garantată de Constituție. Cu toate acestea fenomenele de discriminare există chiar și în absența unor legi pro-discriminare, și împotriva eforturilor legislative de combatere a fenomenului. Printre cele mai frecvente fenomene de discriminare se află: discriminarea pe bază de vârstă, de avere, de convingeri politice, de naționalitate, de rasă, de sex, de religie, de orientare sexuală etc.

Deși sexismul se referă la credințele și atitudinile în raport cu sexul unei persoane, astfel de convingeri și atitudini sunt de natură socială și în mod normal nu au consecințe juridice.[necesită citare] Discriminarea sexuală, pe de altă parte, poate avea consecințe juridice.

Deși ceea ce constituie o discriminare bazată pe sex variază între țări, esența este că aceasta este o acțiune ostilă inițiată de o persoană împotriva altei persoane, această acțiune nu ar fi avut loc dacă persoana ar fi de alt sex. Discriminarea de această natură, în anumite circumstanțe enumerate este ilegală în multe țări. Un alt cadru în care exista discriminări de sex este, de obicei, atunci când cuiva îi este refuzată prelungirea creditului, i-a fost refuzată aprobarea creditului, sau i s-au pus condiții inegale în funcție de sex.

Discriminarea la locul de muncă se referă la interzicerea anumitor persoane să aplice și să primească anumite locuri de muncă pe baza de rasă, vârstă, sex, religie, înălțime, greutate, naționalitate, handicap, orientare sexuală sau identitatea de gen. În relația cu sociologia, discriminările la angajare, de obicei, se referă la ce evenimente se întâmplă în societate la momentul respectiv. De exemplu, în anii 1950-1960 părea ridicol să se angajeze un bărbat afro-american și absolut nemaiauzit de a se angaja o femeie afro-americană în multe slujbe din SUA. Cu toate acestea, astăzi în societatea noastră, este norma absolută de a angaja orice persoană calificată.

Discriminarea ca crima este atunci cind populatia actioneaza negative asupra unor fapte,fenomene nedorind sa inteleaga realitatea

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: