Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu", Călăraşi

https://liceusadoveanu.wordpress.com

Școala – scutul antidiscriminării

Posted by liceusadoveanu pe iulie 28, 2015

Elena Catana:

Pornind de la ideea susținută de Titu Maiorescu: ” În fiecare om sunt cel puțin doi oameni: omul ideilor și omul simțurilor.”, într-adevăr, ființa interioară a oricui dintre noi se manifestă prin intermediul unui allter ego, care procesează informația primită din exterior, o trece prin filtrul rațiunii și o ornamentează cu paleta vie de culori a sentimentelor.

Școala este instituția care prin educație modelează o personalitate din fiecare discipol. În acest sens elevul este bucata de lut care se lasă în mîinile profesorului pentru a primi forma cuvenită, de altfel profesorii sunt lumînările care împrumută din inteligența lor tuturor celor însetați de a cunoaște.

Mediul școlar este solul fertil din care răsare și crește inflorescența oricărui copil cu diferite particularități definitorii .Cartea ar reprezenta soarele care-i oferă lumină, întrucît ea face deschidere spre valorile general-umane și drepturile omului. Anume respectarea acestor drepturi asigură o dezvoltare armonioasă a sociatății.

Însă, precum dintr-un sol fertil răsar și plante dăunătoare, așa și în școală mai există în rîndurile elevilor unii care îi disprețuiesc pe ceilalți. Aici ma refer la situația copiilor cu nevoi speciale, care cu dificultate se încadrează în colectivul clasei, din cauza dicriminării unor colegi mai puțin îngăduitori. Spr exemplu, îi tachinează la lecție, iar în timpul pauzelor îi ignoră. Acest lucru adumbrește zîmbetul de pe fața celor din urmă. Imaginați-vă, cum ar crește o floare sub umbra deasă a unui pom?!

Un remediu ar fi sensibilizarea opiniei publice prin: ore de dirigenție în cadrul cărora să se promoveze respectarea valorilor general-umane, organizarea diferitor training-uri la care să participe elevii și părinții împreună cu profesorii, astfel încît fiecare părinte să-și educe corect copilul, căci noțiunile generale de educație pornesc din familie.

În opinia mea, pentru orice problemă axistă o cale de rezolvare, important este sa-i găsim cheia, iată de ce îmi exprim convingerea că doar consolidîndu-ne eforturile, părinții, profesorii, elevii vom reuși să creăm o atmosferă favorabilă de lucru în ce privește acumularea cunoștințelor.

În concluzie, școala poate deveni scutul antidiscriminării dacă-și canalizează corect eforturile.

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: