Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu", Călăraşi

https://liceusadoveanu.wordpress.com

Conferința raională a elevilor pasionați de istorie, rezultate îmbucuratoare!

Posted by liceusadoveanu pe martie 23, 2016

 

conf1 conf2

Autor:  Erezanu Mihai, metodist coordonator, DÎTS Călărași

Istoria locală are o veche tradiţie istoriografică, de la cronicile tradiţionale care prezentau istoria unui loc sau a unui eveniment, până la însemnări de tip cronică ce povesteau istoria unei localităţi. Istoriografia din secolul al XIX-lea au lăsat la o parte aceste cercetări, mai mult, le-au lăsat pe seama societăţilor savante, a erudiţilor locali sau amatorilor şi culegătorilor de fapte istorice mărunte şi povestioare. Evoluţiile istoriografiilor în secolul XX  au restituit în unele istoriografii rolul monografiei locale, demnă de tot interesul istoricului de meserie. Se vorbeşte tot mai mult în ultimele decenii de istoria locală, istorie recentă, istorie imediată, istorie orală, istoria cotidianului şi a vieţii de zi cu zi.  În acest context la 23 martie 2016 ,în sala mică a Consiliului raional Călărași, s-a desfășurat conferința raională a elevilor cu genericul ,,Personalități istorice ale raionului Călărași”,ediția întîi. Conferința a fost organizată de DÎTS Călărași, avînd în calitate de moderator pe metodistul  Erezanu Mihai. La conferință au asistat Bădărău Zinaida,vice președinte a raionului Călărași, profesori de istorie din instituțiile preuniversitare. Conferința a avut drept scop realizarea următoarelor obiective:

  • Analiza activităţii personalităților din diverse domenii,originari ai Călărașului în epoca modernă și contemporană;
  •  Dezvoltarea capacităţii  de a elabora o comunicare științifică la  istoria locală ca metodă de  cercetare istorică;
  • Dezvoltarea competenţelor legate de utilizarea principalelor categorii de surse în cadrul istoriei locale.

La conferință au participat 22 de elevi din instituțiile raionului cu o diversă tematică. Comunicările abordate s-au referit la personalități din diferite domenii: politică, literatură, științe, arte, aviație, meșteșugărit, religie. Comunicări interesante au prezentat elevii Ploșniță Diana(,,Membrii ai Sf.Țării-originari din Călărași”), Bulgac Marcela(,,Samson Șleahu – prozator”), Burciu Elena(,,Personalități ale raionului Călărași-reprezentanți a minorităților etnice”), Stati Vladimir(,,Vasile Goncear- o fabrică într-un singur om”), Eșanu Maria-Magdalena(,,Vladimir Dodon-omul ce face lemnul sa cinte”)   din LT,,M.Sadoveanu”,

Racu Maria(,,Frații Moscalenco”) din LT,,V.Alecsandri”, Vdovicenco Viorica(,,Antonie Tudoreanu-40 de ani în slujba lui Dumnezeu”),Cîrcel Silvia(,,Ion Diacon- o viață dedicată fizicii”) din LT,,M.Eminescu”, Lebădă Daniela(,,Prin istorie Omul își desăvîrșește destinul”) din Gimn.Săseni, Țîmbaliuc Adriana(Ababii Zinovia-prima femee tractorist din RSSM) din Gimn.Hîrjauca, Arman Mădălina(Matematicianul Mihail Popa la ceas de glorie”) din Gimn.Temeleuți etc. Motivați de interesul pentru istoria locală elevii au dat dovadă de perseverență în cercetarea surselor istorice, de  documentare în arhive, de intervievare a martorilor. La finele conferinței atît elevii cît și profesorii de istorie au menționat importanța acestei activități ca metodă de cercetare a istoriei locale. În luările de cuvînt profesorii Ion Munteanu(G.Pîrjolteni), Labic Boris(LT Țibirica) și Stratan Elena(G.Nișcani) au venit să mulțumească elevilor pentru calitatea prezentărilor și au încurajat elevii pentru a participa și în edițiile următoare. La încheierea conferinței elevii au fost premiați cu diplome de mulțumire pentru participare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: