Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu", Călăraşi

https://liceusadoveanu.wordpress.com

Elevii din Calarasi au robotica, ce concurs au cistigat (interviu cu dl Alexei Gavrilita)

Posted by liceusadoveanu pe decembrie 20, 2017

Autor: Cătălina Sili

Publicat pe: Calarasi Online

Elevii Liceului Teoretic „M. Sadoveanu” au participat la cel mai mare concurs de robotică din lume în cadrul ediţiei din acest an a FIRST LEGO League Moldova, de unde s-au întors cu trofeul competiţiei la categoria Valorile Fundamentale.

Pentru a afla mai multe detalii despre robotică, dar şi ce beneficii aduce robotica copiilor, am luat un interviu de la profesorul de informatică din cadrul liceului dl. Gavriliţă Alexei. Să vedem cum a fost.

1.Ce reprezintă robotica şi care e scopul ei?

Robotica oferă un mod unic de studiere a ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii. Îi inspiră pe elevi să urmeze o carieră în aceste domenii.

Învăţarea roboticii este un proces care permite dezvoltarea creativităţii, gândirii, acumulare a experienţei în domeniul tehnologiei.

2. Pentru ce categorie de vârstă e predestinată?

La cercul de robotică pot participa elevi din clasele a 7-a – a 12-a, acesta se datorează specificului echipamentului avut la dispoziţie cât şi a cunoştinţelor necesare pentru utilizarea acestuia. În urma dotării cu seturi noi de robotică „Lego WeDo” cursul este disponibil şi elevilor de vârstă mai mică, chiar şi e celor din clasele primare.

3. Ştiu că aţi participat şi la un concurs cu elevii dvs. Ce concurs şi ce rezultate aţi avut?

În cadrul ediţiei din acest an a FIRST LEGO League Moldova, cel mai mare concurs de robotica din lume, echipa PoweRobot de la Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu Călăraşi a fost răsplătită pentru munca depusă cu trofeul competiţiei la categoria Valorile Fundamentale.

4.Cine finanţează acest proiect?

Programul de studiere a roboticii „RoboClub” a fost lansat în Republica Moldova în martie 2014 cu sprijinul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), Guvernul Suediei, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (ATIC).

În liceul nostru programul a fost implementat în octombrie 2016, fiind dotaţi cu cinci seturi de robotică LEGO MINDSTORMS EV3 şi trei seturi de extensie, suportul financiar fiind din partea partenerilor de dezvoltare.

În luna decembrie 2016 administraţia liceului a contribuit la susţinerea echipei cercului de robotică pentru participarea la concursul naţional FIRST LEGO League Moldova prin procurarea mesei de concurs, iar în ianuarie 2017 contribuţia a fost procurarea a încă unui set de robotică LEGO MINDSTORMS EV3 şi unul de extensie în sumă de totală de 12000 lei.

În noiembrie 2017 a fost extinsă susţinerea Programului de studiere a roboticii prin înmânarea a încă trei seturi de robotică „Lego WeDo” şi trei seturi „Makeblock” oferite de către partenerii de dezvoltare a programului.

 5. Ce beneficii aduce robotica elevilor?

Roboțeii sunt utili atât la orele de informatică cât și la alte ore din domeniul științelor exacte.  Informatica devine o disciplină mult mai interesantă pentru elevi.

Roboțelul prevede două componente de bază: componenta fizică și componenta de soft, de programare. Mai întâi, elevul asamblează robotul, după care îl programează, iar această parte are la bază gândirea algoritmică, ceea ce este un obiectiv al predării informaticii în școală.

Copiii care deprind să construiască și să programeze roboți își dezvoltă logica și învață să găsească soluții ingenioase.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: