Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu", Călăraşi

https://liceusadoveanu.wordpress.com

#DenimDay la noi la liceu la 21 aprilie 2018

Posted by liceusadoveanu pe aprilie 22, 2018

Această prezentare necesită JavaScript.

Campanie de sensibilizare

DENIM DAY sau Ziua Blugilor

„Nu este o scuză şi niciodată o invitaţie pentru viol”

 Simbolul campaniei: blugii / pânza de denim / Panglica de denim/turcoaz

Mai bine de 19 ani, în Europa şi în SUA în ultima zi de miercuri, a lunii aprilie, este organizată Campania „Ziua Blugilor” (Denim Day Campaign), dedicată sensibilizării şi promovării toleranţei zero faţă de violenţa sexuală.

De ce Denim Day?

Denim  tip de țesătură din care sunt confecționați blugii.

Context: În 1990, în Italia, o tânără de 18 ani s-a înscris la o școală auto. Instructorul său era un bărbat de 45 de ani, căsătorit. Chiar la prima oră, el o conduce pe un drum izolat, o scoate din maşină, o dezbracă de blugi şi o violează. Deși este amenințată cu moartea dacă va spune ce i s-a întâmplat, în aceeaşi seară, fata povesteşte părinţilor care o susţin și depun o plângere la poliție.

Pe acest fapt este inițiată o cauză penală. Bărbatul este condamnat pentru viol şi pedepsit cu închisoarea. Avocatul agresorului atacă decizia primei instanțe. Cazul ajunge până la Curtea Supremă de Justiţie din Italia. Surprinzător, aceasta anulează decizia de condamnare, judecătorii motivându-și decizia astfel: dat fiind faptul că blugii pe care-i purta tânăra erau strâmți pe picior, violatorul nu s-ar fi descurcat singur să-i scoată fără ajutorul victimei. Or, acest lucru înseamnă că ea a fost de acord să întrețină acel act sexual.

În următoarele zile, în semn de solidaritatea cu victima, femeile din Parlamentul Italiei au venit la serviciu îmbrăcate în blugi. Din acel an, a purta blugi, în ultima miercuri a lunii aprilie, este un simbol de protest împotriva atitudinilor eronate şi distructive care persistă în societate despre infracţiunile sexuale.

Statistici îngrijorătoare

În anul 2017, de către poliţie, au fost înregistrate 578 infracţiuni privind viaţa sexuală, dintre care: 296 violuri, 125  – infracțiuni raport sexual cu o persoană care nu a împlinit 16 ani, 85 acţiuni violente cu caracter sexual, 44 acţiuni perverse şi 28 infracţiuni de Hărţuire sexuală.

Denim Day și în Molodva

Prin această campanie, „La Strada” Moldova invită parlamentarii, factorii de decizie, profesorii, elevii, studenții să ia o poziție publică prin a îmbrăcă blugi în această zi – 25 aprilie 2018/ultima miercuri a lunii – , ca o manifestare a protestului împotriva  concepțiilor eronate despre violența sexuală.

Scop şi obiective:

Scopul campaniei este de susține şi solidariza cu victimele infracțiunilor privind viaţa sexuală şi promovarea toleranței zero faţă de violența sexuală.

Obiectivele campaniei sunt:

o    Sensibilizarea factorilor de decizie (responsabili de elaborarea si implementarea politicilor) faţă de problema violenței sexuale prin încurajarea acestora de a solidariza cu victimele infracțiunilor privind viaţa sexuală;

o    Schimbarea atitudinii populației faţă de victimele infracțiunilor privind viaţa sexuală (din una acuzatoare în o atitudine suportivă);

o   Încurajarea victimelor violenţei sexuale să se adreseze la telefonul de încredere pentru femei 0 8008 8008 pentru a beneficia de protecţie şi asistenţă;

o   Cultivarea toleranţei zero faţă de violența sexuală în societate.

Cum putem să marcăm Denim Day?

ü  În cadrul orelor de dirigenție, educație civică sau RAF să abordăm acest subiect;

ü  Să le dăm elevilor temă pentru acasă la acest subiect – Elevii au imaginație: lăsați-i singuri să facă proiecte de grupJ

ü  Faceți poze, înregistrări video cu VOI îmbrăcați în blugiJ

ü  Expediați-ne POZE cu VOI și cu proiectele elevilor voștri

ü  Povestiți-ne, în cadrul unor înregistrări video, cum ați marcat această ziJ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: